Moja Francja
 
 
 
 
 
 
 
 
przepisy francuskie
Alzacja
Bretania
Centrum
Normandia
Pays de la Loire
Rodan Alpy
napoje

 

 

 

 

 

 

 

Kurczak na winegrze

Na 4 osoby :

1 kurczak
masło
3 ząbki czosnku
na sos:
1 dl winegretki winnej
250ml białego wina wytrawnego
5cl armaniaku
25g musztardy
20g koncentratu pomidorowego
200ml śmietany
50g masła
na dodatki:
700g ziemniaków
5 jajek
200ml śmietany
pietruszka, szczypiorek
50g masła

1/ Pokroić kurczaka na cztery części.
2/ Podsmażyć lekko na maśle, aby nabrał koloru, a następnie kontynuować pieczenie w piekarniku (ok. 25 do 30 min). Obficie polewać sosem z pieczenia.
3/ Wlać winegretkę i zminimalizować sos o 3/4 (niech odparuje).
4/ Polać kurczaka armaniakiem i podpalić na parę sekund (uwaga: płomien bucha niespodziewanie!). Zdmuchnąć ogień.
5/ Dodać białe wino i koncentrat pomidorowy. Zmniejszyć ogień.
6/ Dolać śmietanę i doprowadzić ją do gładkiej konsystencji, dorzucić masło i musztardę.

dodatki: Obrać, umyć i potarkować ziemniaki. Dodać jajka, śmietanę, pietruszkę i szczypiorek oraz sól. Smażyć na maśle w formie placków.